Den 4 juni samlades medlemmar ur Lundaskogs byalag vid Ängby, Dammen för en gemensam tur runt Lundaskog. Den här gången åkte vi mot Lasätter, Brogetorp, St. Hultersta för att komma till Nilstorp med första stopp vid Skogsby.

Rickard körde traktorn, Fordson Major, med balvagn som flera av oss fick åka med i. Några cyklade eller körde fyrhjulingar, moped, Ingemar med sin svarta och polerade Volkswagen hängde med m.fl.

Första stopp som var vid Skogsby där Anna & Daniel och Viktor tog emot, vi fick komma in på ”linna” som Kurts farfar, Johan David, kallade området mellan vägen och stugan.

Men var växte tandvärkstallen?

Nästa stopp var vid vägen in till Lilla Mossbro. Bo Johansson berättade här om när hans far Holger, Gälkebo, plockade ned den bod som fanns kvar på 1950-talet, stugan revs någon gång under andra världskriget för att användas som ved.

Sedan blev det rast för fika i mossbro sandgrop innan färden fortsatte till Stora Mossbro där familjen tog emot och berättade om huset.

Vi fortsatte mot Norralund där byalaget bjöd på grillad korv. Kurt berättade något om Gubbängsmossen, en slåtteräng till Väderbrunn, som skattlades 1762.

Tack Lundaskogsbyalag för initiativet till den här turen.

Det blev en riktigt trevlig dag för oss alla med lite historia om bygden, med en god stämning och många skratt!!

Tack för gästfriheten!!!

Vad blir det för runda nästa år?

 

För er som är intresserade av att fiska i våra sjöar runtomkring i Lundaskog så försöker vi hitta information om vart man kan köpa fiskekort mm. Har någon mer info gällande sjöarna så hör av er så uppdaterar jag hemsidan:

För fiske i Gälkhyttedammen, Överdammen och Pilthyttdammen krävs fiskekort, Sveaskogs vatten.
Fiskekort löses av:
Östergötlands Sportfiskeguidning
Linbanevägen 27
610 14 Rejmyre
Tel: 011-873 78
Mobil: 070-293 69 67
E-post: robin@finspong.com
_______

Fiske i Nävsjön (kopierat från deras hemsida):

Allmänt
• För att få fiska i Nävsjön måste du ha giltigt fiskekort.
• Nävsjöns Sportfiske har tillsynsmän som har till uppgift att se till att regler följs. Vid allt tjuvfiske (tillynsman bedömer graden) ska polisanmälan göras.

________

Efter kontakt med skogsförvaltaren Jonas Lundh på Jönåkers Häradsallmänning har vi kommit överens om följande:
Den norra delen av Enarn som Jönåkers Häradsallmänning är ägare till. se nedan karta. Där är det ok att fiska med handredskap för intresserade. 
Däremot är fiske inte tillåtet på Källmossens och Bävenstorps vatten.
Svartsjön delas mellan Östkinds Häradsallmänning och Jönåkers Häradsallmänning.
Jag har inte fått kontakt med Östkinds Häradsallmänning, men på den östra delen av sjön, som är Jönåkers Häradsallmännings vatten är det ok att fiska me handredskap för intresserade

Enaren norra delen


Svartsjön